Pannenkoekjes met pastinaak en cranberries … oh… die zijn lekker joh! Weer een excuus om onder het mom van ‘onbijtje’ heerlijke pannenkoekjes te bakken! Als je dol bent op pannenkoeken, net als  ik, verzin je elke keer iets nieuws om ze te bakken. Net als de pecan pannenkoekjes die ik eerder maakte, was dit gewoon een probeersel.  En die pakte weer zo lekker uit, dat ik hem hier met jullie deel.
Aanleiding was eigenlijk een vakantieweekje op Terschelling, waar ik heerlijke cranberry-cheesecake at. En dus gingen er ook cranberries mee naar huis, ter inspiratie. Ik had vooraf nog niet bedacht hoe ik ze zou verwerken. Nou ja, in taart sowieso, maar waarom niet in mijn pannenkoekjes, in combi met een groente? Zodat je toch nét weer iets meer vezels binnen krijgt. En op een supermakkelijke manier ook nog! En zo belandden de cranberries samen met de pastinaak in het pannenkoekbeslag.

Omdat het voor iedereen gezond is regelmatig glutenvrije granen te eten, bak ik vooral de glutenvrije versies van die oer-Hollandse pannenkoekjes. Havermeel is favoriet, vaak in combinatie met amandelmeel of boekweitmeel. Deze pannenkoekjes met pastinaak en cranberries hebben dus een smakelijke glutenvrije basis. Resultaat is weer dat je er niet vanaf kunt blijven…
Een lekkere honing of maple syryp maakt de pannenkoekjes helemaal hapklaar. En dan… genieten maar!

By the way, mocht je naar Terschelling gaan, bezoek dan zeker de Bessenschuur! Het ligt op een idyllische plek aan een vennetje waar cranberries groeien, Ga lekker op een bankje zitten, met een kop koffie of thee en zo’n overheerlijke cranberry-cheesecake. Een ultiem genietmoment!

Een ander voedzaam ontbijtje? Probeer eens quinoa-ontbijt met gegrilde perziken.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Ontbijt> Glutenvrij

Wat heb je nodig?

Voor ca. 10-12 flensjes

Keukengerei: koekenpan

  • 1 pastinaak (100 gram nodig)
  • 40 gr gedroogde cranberries
  • 60 gram havermeel
  • 60 gram boekweitmeel
  • 1 groot bio ei
  • ca. 225 ml granenmelk (bijv. havermelk of rijstmelk)
  • snufje zout
  • kokosolie
  • maple syrup of honing

Hoe maak je het?

  • Schil de pastinaak, maar houd hem heel.
  • Kook hem ca. 5 min. zachtjes en laat hem dan schrikken onder de koude kraan en laat iets afkoelen.
  • Leg de cranberries in een kommetje met gekookt water zodat ze wellen.
  • Meng dan in een kom havermeel met boekweitmeel en voeg zout toe.
  • Voeg hier de granenmelk aan toe en klop het ei er met een garde goed doorheen.
  • Rasp vervolgens met een grove rasp 100 gram van de pastinaak en spatel dit door je beslag. (Bewaar de rest bijv. voor een soep.)
  • Laat de cranberries even uitlekken in een zeef, dep ze een beetje droog en voeg ze ook toe aan je beslag.
    =============================================================================
  • Verhit dan elke keer een theelepel kokosolie in een kleine koekenpan en bak de pannenkoekjes stuk voor stuk.
  • Houd ze op een bordje warm in de oven.
  • Strooi er nog een handje cranberries overheen en serveer ze met honing of maple syrup.