Hoe maak je het?
Tarte-tatin met pruimen, dat is één van de makkelijkst te maken taarten. In de 19e eeuw maakten de Franse zusjes Tatin ooit een vergissing bij het bakken van een appeltaart. Ze vulden de vorm met appels, maar de bodem was nog niet gemaakt…die kwam er dus bovenop. Zo ontstond die originele taart, die je met allerlei soorten fruit kunt maken. In het oogstseizoen, als er veel soorten pruimen zijn, maak ik deze taart minimaal één keer.
De taart is niet zo zoet. Pruimen zijn verwarmd iets zurig van smaak, en ik ben hier zuinig met suiker. Deze tarte tatin met pruimen is lauwwarm op z’n lekkerst. Met een bolletje vanille-ijs erbij heb je een lekker dessert, en anders eet je hem bij een warme kop thee. Geniet ervan!
Nog een andere makkelijk te maken taart? Misschien is deze appelkruimeltaart met noten iets voor jou.

Categorie
Recepten > Zoete baksels >
Wat heb je nodig?
- lage ronde quichevorm
- bakpapier
- 5 plakjes (roomboter)bladerdeeg
- 40 gr roomboter
- ca. 16 rijpe pruimen
- 50 gr bio fijne rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl kaneel
Tip: als je de pruimentaart als dessert serveert, is pecannotenijs er heerlijk bij.
Hoe maak je het?
- Ontdooi de plakjes bladerdeeg
- Vet de vorm in met boter en bekleed ‘m met bakpapier
- Vet dit bakpapier ook in
- Zet de oven aan op 180 C
- Meng suiker en kaneel in een kommetje
- Strooi dit over de bodem van de vorm
- Was en ontpit de pruimen en halveer ze
- Leg de pruimen in een kring in de vorm, met de bolle kant naar onder
- Strooi de vanillesuiker over de pruimen
- Snij de roomboter in kleine blokjes
- Verdeel 2/3 hiervan over de pruimen
- Leg de bladerdeegplakjes op elkaar en rol ze met de deegroller uit
tot een grote cirkel, zo’n 2 à 3 cm groter dan je vorm - Leg het bladerdeeg voorzichtig over de pruimen en stop de randen in
- Verdeel het restant vd roomboterblokjes over het bladerdeeg en prik her en der gaatjes
- Zet de vorm 50- 60 min in de oven, tot het bladerdeeg licht bruin is
- Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen
- Leg een bord over de vorm, keer om en verwijder het bakpapier