Bosbessentaart met amandelen… zó lekker! Hij heeft een apart plekje in mijn keuken veroverd, deze taart, maar niet alleen vanwege zijn smaak. Die piepkleine bosbessen staan met stip op één in mijn lijstje favorieten vruchten. Vanwege hun geheim!
Zo klein als ze zijn, hebben ze een ongelooflijk krachtige smaak. Daar kan de gewone blauwe bes niet aan tippen! Weet je hoe dat komt? Het geheim zit ‘m in de kleurstof van de bes, waaraan hij ook zijn geneeskracht ontleent. Deze kleine bosbessen zijn namelijk sterke ontstekingsremmers. Ze versterken je weerstand en beschermen bijvoorbeeld je bloedvaten. Krijg je snel blauwe plekken of heb je snel bloedend tandvlees? Dan kan het best zijn dat je een tekort hebt aan de beschermende stoffen, flavonoïden genaamd. Je vindt ze ook in andere soorten bessen, maar ook in avocado’s, mango’s, bramen en zoete aardappels.
Deze mooie kleine bosbessen hebben dus een hoofdrol gekregen in mijn bosbessentaart met amandelen. De bodem is een simpele, van zandtaartdeeg. Daar gaat een laagje goede confiture op, op basis van aalbessen. De geschaafde amandelen op de bovenkant van de taart voegen nog geur, smaak en een kleine bite toe. Niks meer nodig!
Deze bosbessentaart met amandelen is behalve heerlijk ook heel makkelijk te maken. Omdat het deeg wel een paar uur moet rusten, gaat de bereiding in stappen.
Heb je een feestje en wil je nog een andere taart maken? Misschien vind je deze Elzasser appeltaart ook wel lekker.

Categorie
Recepten > Zoete baksels >
Wat heb je nodig?
Keukengerei: spring- of taartvorm van 24- 26 cm, deegroller, bakpapier en folie
- 500 gr droge peulvruchten of rijst voor blindbakken
- 450 gr bosbessen (diepvries)
- boter om de vorm in te vetten
- 250 gr bloem
- 75 gr fijne suiker
- 125 gr koude boter
- 1 ei, geklutst
- 1/2 el arrowroot (of maizena)
- 1 el suiker
- 200 gr aalbessenjam
- ca. 30 gr amandelschaafsel
Hoe maak je het?
Let op: het deeg maak je vooraf en moet 2 uur rusten in de koelkast.
In die tijd kun je ook de bosbessen laten ontdooien.
- Laat de bosbessen in een vergiet uitlekken boven een kom zodat je het sap opvangt.
- Vet de vorm in met boter.
- Zeef nu eerst de bloem boven een grote kom.
- Voeg dan boter, ei, zout en de 75 gr suiker toe. Kneed dit tot een compact deeg.
- Maak er tot slot een bal van, dek de kom af met folie en laat 2 uur rusten in de koelkast.
===================================== - Verwarm de oven voor op 180 C.
- Rol met een deegroller het deeg (evt. op bakpapier) uit op je werkblad, tot een ronde vorm, groter dan je taartvorm en ca. 4 mm dik.
- Bekleed je taartvorm met het deeg en maak een opstaande rand. Snijd eventueel overtollig deeg weg.
- Prik dan met een vork gaatjes in de deegbodem en leg er een vel bakpapier op.
- Stort nu de peulvruchten op je bakpapier en bak de taartbodem 20 min. in de oven.
- Haal hem daarna uit de oven, verwijder het bakpapier en laat hem afkoelen.
===================================== - Meng in een kommetje de arrowroot met de eetlepel suiker en het sap van de bosbessen.
- Voeg hieraan de ontdooide bosbessen toe en schep voorzichtig om.
- Verdeel vervolgens de aalbessenjam gelijkmatig over de taartbodem en vul hem met het bosbessenmengsel.
- Verdeel de amandelen over de bovenkant van de taart en zet hem ca. 10 min. terug in de oven, weer op 180 C.
Als de amandelen mooi goudbruin gekleurd zijn, haal je de taart eruit. - Laat de taart even in de vorm afkoelen voordat je deze verwijdert.
- Strooi poedersuiker over de taart als je hem een feestelijk tintje wilt geven.
Tip: lekker met clotted cream, slagroom of bosvruchten-sorbetijs!