Bulgur met geroosterde groenten en tahinsaus. Hé, dat klinkt als een gerecht uit de exotische keukens van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Bulgur is een een tarweproduct, meestal gemaakt van harde tarwe. Het bevat dus gluten. Bulgur is vergelijkbaar met rijst. Het smaakt natuurlijk niet hetzelfde, maar het is net zo veelzijdig. Fijn, want dan kun je het dus in veel verschillende gerechten verwerken. Dit voedzame graan gaat goed samen met veel verschillende groenten, kruiden en noten. Het is de basis van een rijke maaltijd, lunch of diner, net waar je zin in hebt.

Ik rooster groenten graag, de ene keer in de grillpan, dan in de wok of in de oven. Deze keer heb ik gekozen voor bloemkoolroosjes en worteltjes, gekruid met baharatkruiden, komijn en gember. Baharatkruiden kun je onder meer kopen in Turkse winkels. Ui en knoflook zijn er fijne smaakmakers bij, maar de geroosterde cashewnoten en koriander tenslotte maken van deze bulgur een gerecht om je vingers bij af te likken. Nóg exotischer wordt het door de tahinsaus.
Ben je helemaal in oosterse sferen? Eet  deze bulgur dan met je blote handen. Lekker hè?

Zet de oven maar vast aan voor jouw bulgur met geroosterde groenten en tahinsaus!

Nog een recept met oosterse twist? Probeer deze mediterrane couscous eens.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten> Vegetarisch

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen

Keukengerei: 2 bakblikken en 1 hapjespan

  • 125 gr bulgur
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 limoen
    ==========================
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 tl baharatkruiden
  • 1 el olijfolie
    ==========================
  • 400 gr peentjes (gewassen)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
    ==========================
  • 50 gr cashewnoten
  • versgemalen peper/zout
  • verse korianderblaadjes

Tahinsaus

  • 1 el sesampasta
  • 2 el dikke yoghurt of kwark
  • sap van ½ limoen

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Breek de bloemkool in kleine roosjes.
  • Doe deze in een bakvorm.
  • Mix de baharatkruiden en 1 el olijfolie en verdeel over de bloemkool.
  • Zet ca. 25 min in de oven tot de bloemkoolroosjes beetgaar zijn.

====================================

  • Snijd dan de peentjes verticaal doormidden.
  • Meng de komijn- en gemberpoeder met 1 el olijfolie door de peentjes.
  • Doe de peentjes in een bakblik en zet ze 40 min. in dezelfde oven tot ook die beetgaar zijn.
    ====================================
  • Snijd de ui in ringen en plet de knoflook.
  • Fruit ze samen aan in een hapjespan en roer dan de bulgur erdoor.
  • Voeg 375 ml gekookt water toe aan de bulgur, roer door en laat
    ca. 8 min. zachtjes koken tot hij beetgaar is. Met deksel op de pan.
    =====================================
    Tahinsaus
  • Dan mix je de ingrediënten  voor de tahinsaus in een kommetje door elkaar.
  • Voeg evt. peper/zout toe.
  • Schep vervolgens de peentjes door de bulgur en knijp er wat limoen boven uit.
  • Stort de bulgur op een groot bord.
  • Rangschik de bloemkoolroosjes er omheen en bestrooi met koriander en geroosterde cashewnoten. Serveer de tahinsaus er apart bij.