Chili sin carne met zoete aardappel … en zonder vlees of andere dierlijke ingrediënten. Een veganistische chili dus. Jaren lang heb ik alleen de chili met vlees gekookt en gegeten, de chili con carne dus. Maar deze chili is me net zo lief. Vooral vanwege die supergezonde zoete aardappel. Hij laat zo lekker met zich sollen, die zoete aardappel: in de soeppan, in de wok, onder de grill, in een stoofpot. De zoete bataat voelt zich overal thuis. En driemaal hoera voor de gezondheidswaarde, want de zoete aardappel is vezelrijk, en je darmbacteriën zijn er dol op.

De zoete aardappel doet zijn naam eer aan, maar is geen dikmaker. Het is een gezonde vervanger voor onze doorsnee aardappel. Ik eet hem dus regelmatig!
Dit keer daagde ik ‘m uit voor een pittige match.  Deze chili sin carne met zoete aardappel bevat ook adukibonen, rode peper, paprika en mais. Een lekkere salade en een vette klodder guacamole erbij en happen maar!

Zin in ander comfort food? Misschien is dit stoofpotje met cannellinibonen wel iets voor jou.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten > Vegetarisch

Wat heb je nodig?

Voor 2 à 3 personen

  • 1 blikje aduki (of chili of zwarte boontjes)
  • 1 witte ui
  • 1 flinke knoflookteen
  • 1 zoete aardappel
  • 1 gele of rode paprika
  • 1 Spaanse peper
  • 2 trostomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 blikje maiskorrels (of 1 klein blikje)
  • 1 el olijfolie
  • komijnpoeder en chilipeper
  • verse koriander
  • peper/zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de ui en de paprika in kleine stukjes; verwijder de pitjes van de
    Spaanse peper en snijd deze in kleine ringetjes.
  • Schil en snijd dan de zoete aardappel in kleine blokjes.
  • Verwarm hierna de olie in een braad- of koekenpan (met deksel).
  • Doe daar ui, Spaanse peper, een uitgeperste knoflookteen en de kruiden bij (behalve de koriander).
  • Roerbak tot de ui glazig ziet. Voeg dan de zoete aardappel toe en schep goed om.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree en tomaten toe en evt. een scheutje water.
  • Zet dan de deksel op je pan en laat dit max. 10 min. zachtjes stoven (tot de zoete aardappel beetgaar is).
  • Nu kunnen alle overige ingrediënten erbij en laat nog ca. 5 – 10 min. stoven.
  • Maak naar smaak af met peper/zout uit de molen toe, knip de verse koriander
    fijn en strooi deze over je chili.