Gekaramelliseerde venkel met zachte geitenkaas en pijnboompitten is volgens manlief zó lekker dat hij hem eigenlijk alleen nog maar op deze manier wil eten. Toegegeven, karamelliseren is ook super lekker. Het haalt het beste naar boven in de anijsachtig zoete smaak van venkel. En de combi met geitenkaas en pijnboompitjes doet de rest. Je kunt je er vast al iets bij voorstellen.
Ik ben ook dol op venkel. Meestal gebruik ik de groente heel fijngesneden in een salade, zoals in deze gemengde bladsalade met venkel of avocado of gaat hij door de risotto of pasta. Venkel ligt sowieso regelmatig op mijn snijplank. Het is een veelzijdige, gezonde en makkelijk te bereiden groente.
Hij is ook heerlijk onder de grill of mee gestoofd in de soep. Maar deze gekaramelliseerde versie zal vaker op tafel komen nu ik er thuis hoge ogen mee gescoord heb.
Krijg je al zin zelf aan de slag te gaan? Dan hier vast een baktip. Voor het beste resultaat verdeel je de venkelplakken over twee koekenpannen die je tegelijk op je warmtebronnen zet. Dan worden ze stuk voor stuk en mooi gelijkmatig gebruind. En het is echt de moeite waard de venkel samen met de geitenkaas even onder de grill te schuiven. Wordt íe nóg lekkerder van…
Deze gekaramelliseerde venkel met zachte geitenkaas is heerlijk en makkelijk te combineren met een stukje gegrilde vis. Eigenlijk heb je daarmee een volledige maaltijd. Wil je er ook nog een frisse salade bij serveren, kies dan voor een lichte gemengde bladsla met bijvoorbeeld mierikswortel-yoghurtdressing.

Categorie
Recepten > Hoofdgerechten
Wat heb je nodig?
Voor 2 pers.
- 2 x 2 el roomboter
- 1 flinke venkel (bewaar het groen voor garnering)
- 2 el pijnboompitjes
- 2 x 1 el maple syrup
- 2 x 1/2 tl anijszaad
- 2 x 1 tl wijnazijn
- 75 gr zachte geitenkaas
Hoe maak je het?
- Verwarm je oven voor op 200 °C en grillstand.
- Verwijder de stelen, het harde onderstuk en het groen (wel bewaren) van de venkel en snijd hem in plakken.
- Verdeel de roomboter over 2 koekenpannen en verwarm tot de boter gesmolten is.
- Leg de plakken venkel naast elkaar in de 2 pannen en sprenkel de maple syrup erover. Bak ze op laag vuur (beide kanten).
- Voeg halverwege de rode-wijnazijn toe. Bak ongeveer 7 min. tot de venkel iets zacht en heel lichtbruin is.
=========================================== - Rooster ondertussen in een droog koekenpannetje de pijnboompitjes goudbruin en houd ze apart.
- Leg de plakken venkel daarna in een ovenschaal, bestrooi ze met het anijszaad en verkruimel de geitenkaas erover.
- Grill vervolgens de venkelplakken ca. 5 min. (of totdat de geitenkaas iets gesmolten is en kleurt).
- Haal de schaal uit de oven, strooi de pijnboompitjes erover en verdeel het venkelgroen er tot slot over.
