Kaasquiche met gekaramelliseerde uien… zoet en hartig tegelijk. Als je van kaas houdt, zit je goed met deze quiche. De Zwitserse Gruyère geeft een subtiele smaak aan deze hartige taart. De gekaramelliseerde uien vormen een frisse tegenhanger. Een taart voor lekkerbekken eigenlijk! Hij is lekker als hoofdgerecht maar past ook prima bij een buffet.
Gebruik liefst verse kruiden, want die verhogen de smaak. Verse tijmblaadjes in dit geval. Natuurlijk kun je ook kruiden als salie, rozemarijn of oregano gebruiken. De quiche vraagt om een lekkere frisse salade erbij. Dat zou deze bindsalade met gegrilde perziken kunnen zijn. Check of je alles in huis hebt voor deze heerlijke Kaasquiche met gekaramelliseerde uien. En laat je niet afschrikken door de uitgebreide uitleg ‘Hoe maak je het’. Iets meer werk, maar je wordt voor je inspanning beloond!
Ben je dol op quiches en hartige taarten? Dan is deze klassieke aspergequiche misschien ook iets voor jou.

Categorie
Recepten > Hoofdgerechten> Vegetarisch
Wat heb je nodig?
Keukengerei:
- bakpapier
- ronde quichevorm (23 cm doorsnede)
- olijfolie
Voor het deeg:
- 250 gr bloem
- 150 gr koude boter
- 1 ei, losgeklopt
- snufje zout
Voor de uien bovenop:
- 2 zoete witte uien
- 2 rode uien
- 1 teentje knoflook, geplet
- beetje olijfolie
- paar takjes tijm
- 1 el balsamicoazijn
Voor de vulling:
- 4 aardappels, kort gekookt
- 2 ons Gruyèrekaas
- 2 lente-uitjes
Hoe maak je het?
Deeg maken (dan 1 uur wachttijd tot verdere bewerking)
- Doe bloem, boter, zout en ei in een kom
- Mix dit tot een samenhangende deegbal
- Zet de deegbal afgedekt met folie 1 uur in de koelkast
Uien in de oven karamelliseren
- Verwarm de oven voor op 200 C
- Bekleed je bakplaat met bakpapier
- Pel de uien en sij ze in dikke ringen (van ca. 1 cm) (maak de ringen niet los)
- Verdeel ze over de bakplaat, voeg knoflook en tijm toe en besprekel met olie en balsamico
- Zet de uien ca. 30 min. in de oven tot ze mooi kleuren en haal ze er dan uit
Vulling maken
- Kook de aardappels beetgaar en rasp ze boven een kom
- Rasp ook de Gruyère en mix deze
- Snij de lente-uitjes in fijne ringetjes en fruit ze kort aan in een beetje olie
- Doe deze door de aardappel-kaasvulling
- Bekleed je quichevorm met bakpapier
- Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed de vorm ermee
- Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg
Laatste stap…
- Verdeel de aardappel-kaasvulling over de deegbodem
- Rasp nog wat extra kaas er overheen
- Zet de quiche tenslotte 30 min in de oven zodat hij mooi goudbruin kleurt
- Leg de gekaramelliseerde uien er bovenop