Marmercake met pure choco… dat is echt zo’n cake uit oma’s tijd. Ik heb hem expres in een tulbandvorm gedaan; dat vind ik er altijd zo feestelijk uitzien. En oma deed het ook zo. Traditioneel gebruik je cacaopoeder om deze cake zijn typische uiterlijk te geven, maar ik heb gekozen voor echte, pure chocolade. Die blijft een beetje zacht, net als bij een brownie, en dat vind ik nou net een lekker contrast met de rest van de cake. Wil je dat juist niet? Geen probleem, dan vervang je die chocolade wél door cacaopoeder.

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het beste bakresultaat. En laat de cake ook rustig afkoelen op een rooster als hij klaar is. Als je nou maar niet in de verleiding komt er al een stukje vanaf te snijden… Eh, elke cake wordt nóg lekkerder met een dot (slag)room of clotted cream erbij. Oefff…

En nu maar aan de slag voor jouw marmercake met pure choco!

Ben je gek op chocolade? Maak dan deze overheerlijke glutenvrije smulbrownies eens!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels >

Wat heb je nodig?

Keukengerei: tulbandvorm

  • 1 el boter + 1 el bloem (om vorm in te vetten)
  • 200 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 160 gr fijne suiker
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
    ================================
    Voor de choco-toevoeging
  • 30 gr fijne suiker
  • 60 gr kwark
  • 75 gr pure chocolade

Hoe maak je het?

  • Zet de oven aan op 160° C.
  • Verwarm de chocolade au-bain-marie in een grote kom en roer regelmatig door.
  • Vet je tulbandvorm ondertussen in met boter en bestuif hem met bloem.
  • Klop daarna in een grote kom de suiker, vanillesuiker en de boter tot een smeuïg geheel.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop steeds tot elk ei volledig is opgenomen.
  • Klop er dan beetje voor beetje het meel doorheen.
    ============================================================
  • Meng de gesmolten chocolade met de kwark en de 30 gr suiker.
  • Doe 2/3 van het cakebeslag over in je tulbandvorm en strijk glad.
  • Verspreid daar bovenop de chocoladelaag.
  • Dan verdeel je de rest van het cakebeslag over de chocoladelaag.
  • Trek met een vork voorzichtig strepen door het beslag om een marmereffect te krijgen.
  • Zet de cake dan ca. 55 min. in het midden van de oven tot hij mooi goudbruin van kleur is.
  • Laat de cake op een rooster afkoelen alvorens je aanvalt…