Noedels met bloemkool shiitake en tofu … Dit is zo’n heerlijk gerecht om uit een kommetje te eten, mét stokjes zelfs. Als je dat nog nooit heb gedaan, is het de moeite waard een keertje uit te proberen. Je eet zo ook met meer aandacht, omdat je – zeker in het begin – moeite moet doen om je eten met die stokjes vast te houden.

Ik hou van wokken omdat de groenten zo lekker knapperig blijven en de kruiden zo geweldig worden opgenomen in het hele gerecht. Je hoeft daarvoor niet heel veel verschillende kruiden te gebruiken. Dat is de kunst van het kiezen. Met een beetje gember, citroengras en knoflook kom je al een heel eind.

Noedelsgerechten lenen zich geweldig voor een vegetarisch of veganistische maaltijd, omdat juist groenten de hoofdrol spelen. En tofu of tempé is dan de rijke eiwitbron, aangevuld met noten of zaden die je lekker vindt.
Tofu kun je zelf vooraf marineren, maar kun je ook in allerlei smaken kopen. Ik hou erg van rooktofu. Die heb ik aan dit noedelgerecht toegevoegd. Die bijzondere smaak wordt versterkt door het zeewierstrooisel. Superlekker ook, dat laatste!

Om het pittige en zoute in balans te brengen heb ik aan dit noedelgerecht een beetje maple syrup toegevoegd. dat is weer eens wat anders dan chilisaus. Rooktofu is trouwens niet overal verkrijgbaar, maar wel online bij Ekoplaza.

Deze Noedels met bloemkool shiitake en tofu is lekker snel in elkaar gedraaid. Verwarm je eetkommen maar vast voor!

Hou je van de oosterse keuken? Dan wil je dit misschien ook eens proberen:   Veganistische roerbakschotel.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten> Vegetarisch

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen

Keukengerei: wok of hapjespan

  • 2 el sesamolie
  • 3 lente-uitjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 200 gr rooktofu
  • 250 gr bloemkoolroosjes
  • 100 gr shiitake
  • 1 preistengel
  • 1 tl versgeraspte gember
  • 1/2 tl sereh
  • snufje kurkuma
  • scheutje sojasaus
  • 1 el maple syrup
  • 1 el zeewierstrooisel
  • 100 gr noedels (eigen keus)

Hoe maak je het?

  • Snijd de uitjes in kleine ringetjes en de prei in grote ringen.
  • Verwijder evt. zand of ongerechtigheden van de shiitake en snijd ze in plakjes.
  • Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd deze in plakjes.
  • Snijd de tofu in blokjes.
  • Verwarm de sesamolie in je (wok)pan en fruit uitjes en knoflook glazig.
  • Voeg de rooktofu en de paddenstoelen toe en roerbak samen.
  • Roerbak er dan de bloemkool, prei, kruiden en sojasaus doorheen.
  • Voeg een klein scheutje water toe als de groenten teveel aanbakken.
    ==========================
  • Kook intussen ca. 1 l water in een pan met deksel. Zodra het water kookt, zet je het vuur uit en voeg je de noedels toe.
  • Na ca. 8 min (hangt van dikte af) zijn de noedels beetgaar en laat je ze kort uitlekken in een vergiet. Meng de noedels door de groenten.
  • Voeg de maple syrup toe en strooi tot slot het zeewierstrooisel erover.
    ==========================