Quinoasalade met zoete aardappel is een heel volwaardige maaltijdsalade. Als je één pseudograan het predikaat ‘supergraan’ mag geven, is het wel quinoa. Het heeft ongelooflijk veel gezondheidsvoordelen. Het is om te beginnen licht verteerbaar, eiwit- en mineraalrijk, en daardoor heel voedzaam. Het bevat alle essentiēle aminozuren (eiwitten) die het lichaam nodig heeft. Quinoa heeft een lage glycemische lading, wat wil zeggen dat het weinig invloed uitoefent op je bloedsuikerspiegel. Fijn voor mensen met overgewicht of suikerziekte. Quinoa heeft een licht nootachtige smaak. Ik hou erg van de mix van rode, zwarte en witte quinoa. Ik eet quinoa vaak als ontbijt, met vers fruit, noten of zaden.
Hier heb ik quinoa gecombineerd met kort gestoomde/gekookte zoete aardappel. De rucola maakt de salade pittiger en de granaatappelpitjes juist weer een beetje frisser.
Ben benieuwd wat jij vindt van deze quinoasalade met zoete aardappel. Probeer maar uit!
Wil je een andere salade met graan maken? Kijk eens naar deze couscoussalade.
Categorie
Recepten > Salades > Vegetarisch > Glutenvrij
Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
- 1/2 courgette
- 1 grote zoete aardappel
(of 1/2 flespompoen) - 75 gram rode quinoa
- 40 gram rucola
- 1 grote (of 2 kleine) rode uien
- 1 teentje knoflook
- 75 gr pittige feta
- 3 el kokosolie
- 1/2 granaatappel
- 3 el zonnebloemolie
- 1 el appelazijn
- 1 uitgeperste sinaasappel
- 1/2 citroen
- versgemalen peper (en evt. zout)
Hoe maak je het?
- Snij de courgette in smalle repen en de zoete aardappel in halve maantjes
- Doe ze samen met de in ringen gesneden ui en uitgeknepen knoflook in een bakblik
met een scheut high olec zonnebloemolie - Rooster ze in de oven op ca. 180 C, tot beetgaar (ca. 15 min.), samen met de ui en knoflook
- Spoel de quinoa goed af en kook deze ca. 15 min. in water met ‘n snufje zout
- Doe de quinoa over in een zeef, besprenkel met citroen en zet apart
- Was de rucola, snij de feta in blokjes en schep de pitjes uit de granaatappel
- Meng alles in een mooie kom of schaal
- Maak een vinaigrette van de olie, azijn, sinaasappel en peper en schep door de salade