Rijstcake met zuidvruchten en noten… Het woord cake is hier eigenlijk een beetje misleidend. Het is meer een stoere kruidkoek, die zo goed vult dat je er de dag mee kunt starten. Maar ook als tussendoortje vult hij een knorrende maag. Dadels, abrikozen en pruimen zijn natuurlijke zoetmakers. Bij deze cake heb ik ook wat kokosbloesemsuiker gebruikt, die de cake nog extra smaak geeft. De cake is door het gebruik van zilvervliesrijst en verschillende noten heel vezelrijk, en dus voedzaam.
Deze rijstcake met zuidvruchten en noten hoort thuis in het rijtje glutenvrij en veganistisch. Daar worden nog meer mensen blij van (hoop ik). Geniet ervan!

Nog een ideetje voor een voedzame cake? Probeer deze pompoencake eens!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels > Glutenvrij > Lactosevrij

Wat heb je nodig?

Keukengerei: cakeblik

  • 200 gr (Basmati) zilvervliesrijst
  • 100 gr kleefrijstmeel (Ketan; toko)
  • 100 gr quinoavlokken (natuurwinkel)
  • 1 el kokosvet/olie
  • 4 medjoudadels
  • 4 gedroogde vijgen (of 4 el vijgencompote/jam)
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 150 gr gemengde noten (hazelnoten, amandelen, pecannoten etc)
  • 100 gr rozijnen
  • 160 ml appel-peren diksap
  • het merg van 1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
  • 60 gr sesamzaad, geroosterd
  • snuf zout uit de molen
  • 2 tl  kaneel
  • 1 tl kardemom

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Vet een cakeblik in met het kokosvet en bestrooi bodem en randen met sesamzaad (houd wat sesamzaad achter).
  • Kook de zilvervliesrijst gaar in water zonder zout.
  • Week de rozijnen in warm water en laat ze daarna uitlekken.
  • Mix in een kom de nog warme rijst met de kleefrijstmeel, quinoavlokken, kaneel, vanille, kardemom en zout.
  • Hak dan de noten grof en snijd de zuidvruchten in stukjes. Voeg ze aan de meelmix toe.
  • Voeg ook de rozijnen toe.
  • Doe tot slot het appel-peren diksap erbij. Roer voorzichtig om tot een stevig, vochtig mengsel.
  • Stort het deeg nu in het cakeblik en bedek de bovenkant helemaal met sesamzaadjes.
  • Bak de cake in ca. 50 min. gaar.
  • Laat de cake helemaal afkoelen op een rooster (dat valt niet mee, want hij ziet er zo heerlijk uit…)
  • Lekker bij een kop kruidenthee of zelfs als ontbijt!