Risotto met wilde paddenstoelen, een klassieker uit de Italiaanse keuken, vind ik een echt lekker herfstgerecht. Er is zoveel keus aan verschillende paddenstoelen, elk met een eigen subtiele smaak! En dankzij de neutrale smaak van risotto komen goed tot hun recht.

Voor een goede risotto zijn een paar dingen belangrijk. Kies in de eerste plaats voor een goede kwaliteit risottorijst. Arborio of carneroli vormen een goede basis.  Daarnaast, ook belangrijk, een goede bouillon. Het is echt de moeite waard zelf bouillon te maken. Het is ook niet veel werk. Deze keer heb ik biologische kip gebruikt als basis voor de bouillon. Daar voeg ik natuurlijk groenten en kruiden aan toe. Deze risotto serveer ik zelf met kort gegrilde (in de koekenpan) groenten, zoals broccoli, bloemkool, cherrytomaatje en lente-uitjes.

Vraagt deze risotto met wilde paddenstoelen om een vervolg, ofwel… een dessert? Verwen jezelf en je vrienden dan nog met deze klassieke tiramisu.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten > Glutenvrij

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen

         Voor de bouillon:

  • 1 l koud water
  • 2 bio groentebouillonblokjes
  • 1 winterpeen, in stukken
  • 1 preistengel, in stukken
  • 1 rode ui, in stukken
  • kruidenboeket (tijm, bladselderij, peterselie)

    Voor de risotto:
  • 1 el olijfolie
  • 200 gr risottorijst (bijv. Arborio)
  • 1 knoflookteen
  • 100 ml droge witte wijn
  • 200 gr gemengde wilde paddenstoelen
  • extra paar takjes verse tijm
  • paar takjes platte peterselie, fijngesneden
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • versgemalen peper

Hoe maak je het?

  • Maak eerst de bouillon door alle ingrediënten in een grote soeppan
    zachtjes aan de kook te brengen en ca. 1 uur te laten trekken.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een pan met dikke bodem.
  • Fruit hierin de ui en uitgeperste knoflookteen glazig.
  • Voeg de risotto toe. Roer goed door totdat de korrels glazig zien.
  • Blus de rijst dan af met de witte wijn. Roer nogmaals door en laat de wijn geheel verdampen.
  • Zet de warmtebron laag.
  • Voeg nu steeds een soeplepel bouillon aan de rijst toe tot deze volledig is opgenomen,
    en voeg dan de volgende soeplepel bouillon toe (incl. de groenten)
  • Roer regelmatig goed door, dan krijgt de risotto die romige structuur.
  • Snijd ondertussen de paddenstoelen grof.
  • Bak ze kort met een beetje olie en wat tijm in een koekenpan.
  • Na ca. 15 min. voeg je de paddenstoelen toe aan de risotto. Verwarm ze ca. 3 minuten mee.
  • Proef nu even hoe de rijst is. Hij moet er romig uitzien maar wel beetgaar blijven.
  • Voeg naar smaak versgemalen peper toe.
  • Roer er dan de Parmezaanse kaas door en de fijngesneden peterselie.
  • Zet de warmtebron uit, doe een deksel op de pan en laat de risotto nog een paar minuten staan.
    Dan smelt de kaas  namelijk en… kun je tot slot gaan serveren op warme borden!

PS…het hoort officieel niet (maar so what), ik voeg de groenten uit de bouillon vaak toe aan mijn risotto. Nóg lekkerder.
En waarom zou je de groenten weggooien?