Hartje winter… daar hoort rode kool bij! Ik heb hem hier de hoofdrol gegeven in een tikje exotische rodekoolsalade met granaatappel en vijgen. Rode kool gaat heel goed samen met fruit (gestoofde rode kool met appel mmm), dus dat was mijn gedachte achter deze heerlijke winterse salade. Samen met de hazelnoten en zachte geitenkaas heb je hier een goed vullende salade, bomvol vitaminen en mineralen.

Koolsoorten zijn rauw lastig te verteren; vandaar dat koolsoorten, zoals zuurkool, gefermenteerd worden. Bacteriën worden aan het werk gezet om de voorvertering vast voor ons te doen. Handig! Daarom gaat de rodekool eerst even in een vinaigrettebadje. Maak deze salade dus als je geen haast hebt; dat is wel zo relaxed. En je geduld wordt beloond!

Deze rodekoolsalade met granaatappel en vijgen is een maaltijd op zich, maar ook lekker bij een buffet.
Eet je hem als lunch? Toast er dan een lekkere snee zuurdesembrood bij, met humus of een andere spread. 

Zin in een andere exotische salade? Probeer deze couscoussalade eens. Ook een sprookje op je bord!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Salades> Vegetarisch

Wat heb je nodig?

  • 1/4 rode kool (200 gr nodig)
  • zeezout
  • 1 (pers)sinaasappel (3/4 in partjes gesneden, 1/4 uitgeperst)
  • 3 el notenolie
  • 2 el appelazijn
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 el honing
  • ca 75 gr eikenbladsla
  • 4 verse vijgen
  • 1 granaatappel
  • 75 gr gebrande hazelnoten
  • 100 gr Bettine (zachte) geitenkaas

Hoe maak je het?

  • Snijd de rode kool heel fijn en doe hem in een kom.
  • Strooi er een snuf zout overheen en kneed de kool goed met je handen.
  • Maak vervolgens een vinaigrette van de olie, azijn, mosterd, honing en sinaasappelsap (1/4 van de sinaasappel).
  • Voeg deze vinaigrette toe aan de rode kool, meng goed en laat een kwartiertje intrekken.
  • Scheur nu de (gewassen) eikenbladsla in kleinere stukken.
  • Verwijder de pitjes uit de granaatappel.
  • Snijd vervolgens de vijgen in kwarten.
  • Hak tenslotte de hazelnoten grof.
  • Meng deze ingrediënten voorzichtig door de rode kool.
  • Doe alles zo nodig over in een mooie schaal.
  • Verkruimel de geitenkaas erboven en verdeel de partjes sinaasappel over de salade.